Duurzaam beleid: montage bij Arodo is papierloos

We zoeken continu naar energiezuinige en innovatieve oplossingen die onze kwaliteit en efficiëntie alleen maar ten goede komen.

Joost van Aaken

Joost van Aaken
Algemeen Directeur

Bij Arodo voeren we een duurzaam beleid. Onze verpakkingsoplossingen op maat realiseren we dan ook met groot respect voor mens en milieu. We zoeken continu naar energiezuinige en innovatieve oplossingen die onze kwaliteit en efficiëntie alleen maar ten goede komen. Een goed voorbeeld is onze montageafdeling. Die werkt voortaan digitaal.

Investeren in duurzaam, digitaal werken

Het idee om volledig papierloos te werken, bestond al langer. Voorheen werden alle montagetekeningen afgedrukt en in een map bewaard met stuklijst enz. Dat werkte wel, maar qua papierverspilling en tijdsbesteding was het niet optimaal.

Aangezien in ons ERP-systeem alle stuklijsten voor de te monteren modules beschikbaar zijn, hebben we deze als bron van data gebruikt om de digitale montagemap te vullen met 3D-modellen voor montage en relevante bestanden voor de werkvoorbereiding. Deze files zijn netjes per machine en per module verzameld en centraal beschikbaar gemaakt voor onze monteurs. Op de digitale werkplek in de productiehal kan ons team ze openen met een 3D-viewer.

We zijn begonnen met 2 testopstellingen en na enkele dagen bleek dat de betrokken monteurs erg enthousiast waren. Na de pilot zijn ook de andere 20 werkplekken van beeldschermen voorzien. Papierloos werken en digitalisering lijken misschien kleine stappen op weg naar duurzaam ondernemen, maar we blijven verder investeren.

Impuls voor kwaliteit en efficiëntie

Een grote meerwaarde is dat onze monteurs alle benodigde informatie voor het assembleren van de module en complete machine op het beeldscherm kunnen zetten. Zowel de 3D-modellen, werkinstructies als het fotomateriaal. Nog een voordeel is dat je 3D-samenstellingen kan roteren, doorsnedes kan maken, diverse aanzichten tonen, inzoomen, onderdelen verbergen en tekstblokken erbij zetten die de tekenkamer nadien nog kan gebruiken om aanpassingen te verwerken. Er is een leidraad per machine, maar die is aanpasbaar per project.

“De digitalisering van de montage biedt vele voordelen, wat zeker de kwaliteit en kwantiteit naar een nog hoger niveau brengt. Het team montage werd intern opgeleid door onze voormannen en senior monteurs. Daarna ging ieder zelfstandig werken, naar eigen wens en inzicht. Productie gaat zo ook sneller”, aldus Roger Roijmans, teammanager montage en testcenter. Met meer dan 28 jaar dienst en een doorgedreven kennis van productie en service binnen Arodo, weet hij waarover hij praat. Hij trekt de digitalisering en is altijd op zoek naar manieren om de kwaliteit steeds weer te verbeteren. De digitale wereld ontwikkelt zich snel en wij blijven graag de trends volgen om een voortrekkersrol in de sector te kunnen blijven spelen.

Ontmoet de auteur

Joost van Aaken
Algemeen Directeur